X

Nyhetslista

Publicerad den 10 maj 2017

Avgifter på tobaksprodukter

Regeringen har beslutat hur stora avgifter tillverkare och importörer av tobaksvaror ska betala till Folkhälsomyndigheten för myndighetens tillsyn på tobaksområdet. Avgifterna tas ut per produkt och avgifternas storlek har bestämts så att de ska täcka kostnaderna för tillsynen.

Av folkhälsoskäl finns det regler med krav på tobaksvaror. Med EU:s tobaksproduktdirektiv infördes nya regler i tobakslagen 2016. Reglerna säger bl.a. att tillverkare och importörer av tobaksvaror ska lämna uppgifter om ingredienser m.m. till Folkhälsomyndigheten och att vissa smaker och tillsatser är förbjudna i tobaksvaror. Folkhälsomyndigheten ser till att reglerna följs.

Genom avgifterna som nu införs får branschen bidra till kostnaderna för tillsynen. Det är två olika avgifter som ska tas ut. Den ena tas ut när en tillverkare eller importör ska introducera en ny produkt eller ändra en befintlig produkt. Den andra avgiften betalas årligen för varje produkt en tillverkare eller importör har på marknaden. Avgifternas storlek har bestämts utifrån hur mycket tillsynen kostar per produkt.

Reglerna om de nya avgifterna finns i tobaksförordningen och gäller från och med den 1 augusti 2017.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (1032)

Författare:

Kategorier: Nyheter maj 2017, Regeländring

Tags: tobak

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här