X

Nyhetslista

Publicerad den 9 november 2018

EU förbjuder 33 farliga ämnen i textil

EU-kommissionen har beslutat att förbjuda 33 farliga ämnen i bland annat kläder och hemtextilier. De nya reglerna gäller från den 1 november 2020.

EU-kommissionens beslut innebär att vissa ämnen som är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska (CMR-ämnen) förbjuds i varor av textil. Syftet med detta är att minska människors exponering för de farliga ämnena.

Förbudet gäller exempelvis kläder, lakan, handdukar och inred¬ningstextilier som konsumenter kommer i kontakt med. Tyger i bilar, bussar och möbler i offentliga miljöer omfattas också. Den nya begränsningen innebär att haltgränser införs för 33 CMR-ämnen och ämnesgrupper. Begränsningarna förs in i bilaga XVII i EU:s kemikalielagstiftning Reach.

De delar av varor som är gjorda av äkta päls, skinn och läder omfattas inte av förbudet eftersom de normalt innehåller andra slags ämnen än de som finns i textilmaterial. Det finns även undantag från begränsningen för begagnade varor, heltäckningsmattor och andra mattor. Vissa engångstextilier och varor som omfattas av regler om personlig skyddsutrustning samt medicintekniska produkter är också undantagna.

EU-kommissionens beslut om förbudet fattades i oktober, efter att EU:s medlemsländer i april 2018 röstat för att införa den nya begränsningen. Kemikalieinspektionen har tidigare visat att det förekommer ämnen i textilier som kan skada människor och miljön och har försett EU-kommissionen med underlag. En slutsats från Kemikalieinspektionens regeringsuppdrag om farliga ämnen i textil 2015 var att en särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (773)
Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här