X

Nyhetslista

Publicerad den 27 maj 2019

Förbud mot över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

Sverige och Frankrike föreslår ett EU-förbud mot mer än 1 000 allergiframkallande ämnen i bland annat kläder och skor. Enligt förslaget ska textil- och lädervaror som säljs till konsumenter inte få innehålla dessa ämnen över vissa haltgränser.

Det är Kemikalieinspektionen och den franska myndigheten Anses som tillsammans har tagit fram förslaget om ett EU-förbud. Förslaget har nyligen lämnats till den Europiska kemikaliemyndigheten Echa. Nästan hundra av de totalt över tusen ämnen som omfattas av förslaget kan i dag förekomma i textil- och lädervaror i handeln.

I förslaget ingår många fler allergiframkallande ämnen än de som kan finnas i textil och läder i dag. På det sättet förebygger man att andra allergiframkallande ämnen börjar användas i textil och läder i framtiden. Syftet är att skapa ett starkt skydd för konsumenterna mot alla ämnen som kan orsaka hudallergi.

Kemikalieinspektionen och Anses uppskattar att omkring fyra till fem miljoner av EU:s invånare är allergiska mot kemikalier i textil och läder. Mellan 45 000 och 180 000 människor i EU beräknas varje år utveckla en sådan allergi.

EU:s kemikaliemyndighet Echa kommer nu att bedöma det svensk-franska förslaget och ge företag, organisationer och allmänheten möjlighet att lämna synpunkter i ett offentligt samråd. Därefter följer en beslutsprocess som kan leda fram till ett beslut från EU-kommissionen om ett eventuellt förbud inom drygt två år.
Betygsätt artikel:
5.0
Kommentarer (0)Antal visningar (543)

Författare:

Kategorier: Nyheter maj 2019

Tags: kläder , kemikalier , textil

Skriv ut

Fler länkar

  • KemikalieinspektionenSverige och Frankrike föreslår förbud mot över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här