X

Nyhetslista

Publicerad den 18 juni 2020

Förlängda lättnader för desinfektionsmedel

Sedan i mars accepterar Kemikalieinspektionen tillverkning och försäljning av desinfektionsmedel utan att leverantörerna finns med på artikel 95-listan i EU:s biocidförordning. Detta ställningstagande förlängs nu till och med den 30 september.

Kemikalieinspektionen bedömer att behovet av ökad tillgång till desinfektionsmedel finns kvar på grund av den rådande situationen med spridningen av coronaviruset. Därför förlänger Kemikalieinspektionen ställningstagandet om att inte kontrollera efterlevnad av artikel 95-listan i EU:s biocidförordning till och med den 30 september 2020 för alla typer av tillhandahållande på marknaden. Det tidigare ställningstagandet gällde till och med den 30 juni.

För den som i senare led vill tillhandahålla ett desinfektionsmedel som släppts ut på marknaden före den 30 september, gäller ställningstagandet till och med den 31 december 2020. Till exempel kan apotek eller butiker som har köpt in desinfektionsmedel före den 30 september 2020 sälja dessa till och med årsskiftet utan att Kemikalieinspektionen kommer att kontrollera om tillverkare eller leverantörer finns på artikel 95-listan.

I mars fattade Kemikalieinspektionen även beslut om ett antal undantag från godkännandekravet för vissa desinfektionsmedel. Besluten löper ut i september 2020. Om behovet av en ökad tillgång till desinfektionsmedel kvarstår kan Kemikalieinspektionen komma att fatta nya beslut om dispenser.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (230)

Författare:

Kategorier: Nyheter juni 2020, Corona, Covid 19

Tags: Corona , Covid 19

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här