X

Nyhetslista

Publicerad den 11 maj 2020

Fem europeiska myndigheter vill förbjuda PFAS

Kemikalieinspektionen och myndigheter i fyra andra EU-länder har inlett ett arbete för att förbjuda PFAS-kemikalier i EU, i all användning som inte är nödvändig för samhället. Som en del av arbetet har en enkät tagits fram där bland annat företag nu har möjlighet att lämna synpunkter.

PFAS är mycket svårnedbrytbara i miljön och riskerar att leda till föroreningar av grund- och dricksvattnet. Vissa är påvisat skadliga för hälsan och har bland annat kopplats till utveckling av vissa cancerformer.

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är en grupp syntetiskt framställda kemikalier. Flera tusen ämnen har hittills identifierats och de används brett i samhället – bland annat i allväderskläder, skor, livsmedelsförpackningar, kosmetika, rengöringsmedel och brandskum. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de inte bryts ner i miljön. Näst intill alla människor har PFAS i kroppen och PFAS förekommer överallt i miljön. Dessutom är många PFAS vattenlösliga och rörliga i mark vilket innebär att dricksvattentäkter riskerar att förorenas.

Kemikalieinspektionen arbetar aktivt med att fasa ut PFAS i EU och i Sverige. Myndigheten har inlett ett samarbete med kemikaliemyndigheterna i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge för att ta fram det omfattande underlag som krävs för ett begränsningsförslag inom EU:s kemikalielagstiftning Reach. Syftet med förslaget är att förbjuda all användning som inte är nödvändig för samhället.

Som en del av arbetet har myndigheterna nu tagit fram en enkät där företag som producerar eller använder PFAS, företag som säljer kemiska produkter eller varor med dessa ämnen, samt företag som producerar eller använder PFAS-fria alternativ har möjlighet att lämna information. Även forskare och intresseorganisationer uppmanas att fylla i enkäten. Enkäten kommer att vara öppen till och med den 31 juli 2020.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (262)

Författare:

Kategorier: Nyheter maj 2020

Tags: pfas

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här