X
Nyhetslista

Granskning av skyddsutrustning i vård och äldreomsorg

Skyddsutrustning som används ska vara testad och säker. Arbetsmiljöverket ska inspektera nära 300 arbetsplatser inom vård och äldreomsorg för att kontrollera att den skyddsutrustning som används uppfyller säkerhetskraven och ger det smittskydd som är tänkt.

Behovet av personlig skyddsutrustning för att skydda arbetstagare inom vård och äldreomsorg från smittrisker under pågående coronapandemi är stort. Från flera håll får Arbetsmiljöverket signaler om att det finns produkter som inte är testade och säkra att använda.

All personlig skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen för att skydda personalen från att smittas ska vara testad. Det betyder att den ska vara CE-märkt eller ha ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket och då vara märkt med ”Covid-19”, vilket visar att den uppfyller de väsentliga kraven för hälsa och säkerhet.

I veckan, kring 10 juni, börjar Arbetsmiljöverket inspektera nära 300 arbetsplatser inom vård och omsorg för att kontrollera att personalen har tillgång till personlig skyddsutrustning som är testad och uppfyller säkerhetskraven. Skyddsutrustning ska ge det skydd den förväntas ge för att ingen ska bli smittad, sjuk eller dö av arbetet.

Arbetsmiljöverket kommer att kontakta både regioner och kommuner, offentliga som privata verksamheter, för att kontrollera att den skyddsutrustning som används uppfyller kraven i EU-förordningen om personlig skyddsutrustning, är CE-märkt, eller att den har genomgått Arbetsmiljöverkets bedömningsprocess och fått ett tillfälligt tillstånd. Egentillverkad skyddsutrustning eller skyddsutrustning som inte gått igenom en bedömning får inte användas vid arbetsmoment där det finns risk för exponering för covid-19.

Om det vid inspektion framkommer att skyddsutrustningen som används inte uppfyller säkerhetskraven eller saknar tillfälligt tillstånd kan Arbetsmiljöverket omedelbart förbjuda användningen och initiera ett marknadskontrollsärende. Det kan leda till att produkten återkallas och förbjuds i samtliga EU-länder.

Arbetsgivaren har ansvaret att bedöma smittrisker för att kunna avgöra vilka skyddsåtgärder och personlig skyddsutrustning som är nödvändig. Arbetsgivaren ansvarar också för att det finns tillräckligt med skyddsutrustning och att den utrustning som används är säker och lever upp till hälso- och säkerhetskraven för personlig skyddsutrustning i EU:s förordning 2016/425. Arbetsgivaren ska se till att den personliga skyddsutrustningen är anpassad efter den som ska använda den och de förhållanden som finns på arbetsplatsen.

Förutom skyddsutrustning är kunskapshöjande insatser viktigt. Det måste avsättas tid till utbildning. Det ska finnas skriftliga instruktioner om hur utrustningen ska användas så att avsedd skyddseffekt uppnås.

Personlig skyddsutrustning som ska kontrolleras är exempelvis andningsskydd, ansiktsvisir, skyddsförkläden och skyddshandskar. Vätskeavvisande munskydd, som är vanliga både inom sjukvården och äldreomsorgen, räknas generellt som medicinteknisk utrustning, som Läkemedelsverket har tillsyn över, och inte som personlig skyddsutrustning, dessa kommer därför inte att kontrolleras i denna tillsynsinsats.

Dock ska visir och vätskeavvisande munskydd (2 R) användas för att skydda bäraren i arbete där det finns risk att få droppar av kroppsvätska på ansiktet, eftersom coronaviruset är klassat som dropp- och kontaktsmitta. Vid arbetsmoment där så kallade aerosoler kan bildas ska andningsskydd användas i kombination med visir. Riskbedömningar ska fortfarande göras för att arbetet behöver göras säkert på fler sätt än genom skyddsutrustning. Riskbedömning ska göras utifrån varje arbetsmoment och arbetsplatsens särskilda förutsättningar.
Föregående artikel Personlig skyddsutrustning ska vara testad och säker
Nästa artikel Reglerna om utstationering ändras
Skriv ut
529 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.