X

Nyhetslista

Publicerad den 27 maj 2021

Information om ursprungsland för kött som serveras

Åtta av tio vill veta vilket land köttet kommer ifrån när de äter på restaurang eller i storhushåll. Livsmedelsverket har nu tagit fram ett förslag om att sådan ursprungsinformation ska bli obligatorisk.

Bra information är en förutsättning för att kunna göra medvetna val och många konsumenter vill veta ursprunget på köttet även när det serveras på restaurang. Kött från nöt, gris, får, get och fågel som köps i butik måste redan nu vara märkt med ursprungsland.

Förslaget som nu skickas ut på remiss innebär att restauranger och andra storhushåll ska informera konsumenterna om vilket land det kött som serveras kommer ifrån. Reglerna föreslås gälla kött från nöt, gris, får, get och fågel. Reglerna ska gälla oavsett om köttet är färskt eller fryst och om det är helt eller malet. Informationen ska kunna lämnas skriftligt eller muntligt.

Livsmedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett underlag för en svensk anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll. Med storhushåll avses exempelvis även caféer och restauranger inom vård, skola och omsorg. Livsmedelsverket ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 30 juni. Regeringen måste därefter anmäla de nationella bestämmelserna till EU-kommissionen och övriga medlemsstater innan beslut kan fattas.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (63)

Författare:

Kategorier: Nyheter maj 2021

Tags: mat

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här