X

Nyhetslista

Publicerad den 25 oktober 2018

Klimatklivet stödjer teknikskifte för tunga transporter

16 företag har fått stöd från Klimatklivet för att främja användningen av flytande biogas i tung trafik. Bland dem finns producenter, aktörer som bygger tankstationer och åkerier som har ställt om sina fordon till att köra på flytande biogas.

Transport med lastbilar och andra tunga fordon på väg orsakar en tiondel av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Omställningen till fossilfritt i denna sektor behöver gå snabbare. Därför stöttar Klimatklivet nu hela den kedja som behövs för att flytande biogas ska kunna användas som bränsle för lastbilar i Sverige. Det främjar marknaden för drivmedlet och ger möjlighet till ett skifte mot ny, klimatsmart teknik inom svensk fordonsindustri.

Naturvårdsverket bedömer att de investeringar som Klimatklivet delfinansierar inte hade genomförts utan stödet. Några av de företag som genomför åtgärderna är Gasum, Litra Gas, Fordonsgas Sverige, Götene Kyltransporter och Tekniska Verken i Linköping.

Naturvårdsverket har tagit emot ansökningar till Klimatklivet 3–4 gånger per år sedan augusti 2015. Nu avslutas sista ansökningsomgången för 2018. Totalt har 2 317 ansökningar beviljats stöd. Många av investeringarna skapar strukturella förändringar som finns kvar i lång tid framöver, bortom de 16 år som beräknas vara åtgärdernas genomsnittliga livslängd.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (661)

Författare:

Kategorier: Nyheter oktober 2018, Projekt

Tags:

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här