X

Nyhetslista

Publicerad den 9 september 2019

Lagstiftning mot särskilt farliga ämnen ger effekt

En rapport från den danska Miljöstyrelsen visar att lagstiftningen om att fasa ut och att ersätta särskilt farliga ämnen i varor och kemiska produkter har gett effekt. Inte minst Reach förordningens kandidatlista, som listar de ämnen som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och miljön, har gett effekt i detta arbete.

Den europeiska kemikalielagstiftningen syftar till att fasa ut och ersätta särskilt farliga ämnen. Det innebär bland annat att företag inte kan använda ett särskilt farligt ämne utan att EU har gett dem tillstånd till det.

En ny rapport från danska Miljöstyrelsen visar att reglerna fungerar och undersöker vilken effekt lagstiftningen om ersättning, så kallad substitution, av särskilt farliga ämnen i Danmark, Norge, Sverige och Finland har gett.

Resultaten visar att åtgärderna under de senaste decennierna har lett till en betydande minskning av mängden särskilt farliga ämnen som används i de fyra länderna. Rapporten visar också att införandet av Reach förordningens kandidatlista och krav på tillstånd allmänt begränsar förbrukningen av farliga ämnen i situationer där det kan vara svårt att ersätta dessa ämnen på kort sikt.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (417)

Författare:

Kategorier: Nyheter september 2019

Tags: kemikalier

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här