X

Nyhetslista

Publicerad den 16 november 2017

Livsmedelsverket föreslår ny avgiftsmodell

För att underlätta för livsmedelsföretagen föreslår Livsmedelsverket att avgiften för livsmedelskontroll ska betalas efter avslutad kontroll i stället för, som i dag, i förskott. Många företag har länge önskat den förändringen. Även Statskontoret har kritiserat modellen med förhandsbetalning bland annat för att den är svår för företagen att förstå.

Flera kommuner har på eget initiativ redan infört efterhandsbetalning för livsmedelsföretagen. Livsmedelsverket föreslår därför att Näringsdepartementet ska utreda frågan om att införa obligatorisk efterhandsbetalning av kontrollavgifter från 1 januari 2020. I nuvarande modell beräknas en årlig kontrollavgift som företagen betalar i förväg.

Om regeringen väljer att göra den föreslagna lagförändringen, vill Livsmedelsverket koppla samman den nya avgiftsmodellen med en ny riskklassningsmodell.

Kontrollavgiftens storlek varierar beroende på kontrollbehovet. Hur hög avgift företagen betalar för sin kontroll avgörs av bland annat av vilka risker som är förknippade med livsmedlen och med hanteringen och hur stora riskerna är. Att laga färdiga rätter från rått kött innebär till exempel större risk än att värma färdiglagade rätter. Livsmedel som är riktade till känsliga konsumentgrupper, till exempel små barn eller allergiker innebär större risk än livsmedel riktade till andra grupper.

Oavsett om avgiften betalas i förväg för ett helt år eller efter avslutad kontroll ska kontroll utföras. Hur mycket kontroll som ska utföras tas fram via en riskklassning som blir avgörande för avgiftens storlek.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (892)

Författare:

Kategorier: Nyheter november 2017

Tags: livsmedel , livsmedelsregler

Skriv ut

Fler länkar

  • LivsmedelsverketLivsmedelsverket föreslår ny avgiftsmodell – betalning efter avslutad kontroll

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här