X

Nyhetslista

Publicerad den 27 maj 2021

Nu kartläggs de offentliga måltiderna och matsvinnet

Hur ser det ut i de kommunala måltidsverksamheterna? Vilka mål sätter kommunerna för verksamheten? Hur många barn får specialkost och anpassade måltider? Hur mycket mat äts eller slängs? Det vill Livsmedelsverket ta reda på genom en nationell kartläggning. Syftet är göra det möjligt att jämföra, följa upp och driva på utvecklingen av de offentliga måltiderna.

I kartläggningen ingår kommunalt drivna måltidsverksamheter i förskola, skola och äldreomsorg. Genom att göra nationella kartläggningar får Livsmedelsverket viktiga underlag för att kunna ge rätt stöd och lyfta viktiga frågor. För kommunerna är kartläggningarna en möjlighet att jämföra sig med andra och en utgångspunkt för lokalt utvecklingsarbete.

Årets kartläggning är till stora delar en uppföljning av tidigare kartläggningar av de offentliga måltiderna och av matsvinnet som gjordes 2018 respektive 2019. I kartläggningen ingår frågor om bland annat organisation, beredskap för måltider vid kris, konsumtion och matsvinn.

Nytt för i år att vi även frågar om kommunerna sätter mål för till exempel måltidernas klimatpåverkan, hur mycket mat som äts upp i äldreomsorgen och i skolan och om personalens kompetens.

Insamlingen av data pågår under maj 2021. Planen är att resultaten ska publiceras mot slutet av året.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (65)

Författare:

Kategorier: Nyheter maj 2021

Tags: mat

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här