X

Nyhetslista

Publicerad den 25 april 2017

Ny energimärkning ska underlätta för konsumenten att göra medvetna val

Europaparlamentet, Europeiska rådet och Europeiska kommissionen är överens om att ändra energimärkningen i EU. Den nuvarande märkningen med A+++ till G ersätts av skalan A till G och ska göra det lättare för konsumenten att göra medvetna och energismarta val.

Energimärkningen synliggör produktens energianvändning. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på tv-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck och är gemensam för EU-länderna. TV-apparater och vitvaror omfattas först av den nya energimärkningen.

Sedan energimärkningen startade år 1994 har produkterna blivit mycket mer energieffektiva. Märkningen har drivit på utvecklingen så pass att nya klasser, A+, A++ och A+++ tillkom, men dessa klasser räcker inte till längre.

En ny databas som innehåller alla energimärkningsetiketter och relaterad information ska göra det lättare att jämföra olika produkter. Databasen ska vara offentlig och ge konsumenter möjlighet att bättre jämföra olika produkters prestanda och energianvändning.

Alla produkter som omfattas av energimärkningen ska registreras i en databas. Databasen ska underlätta för EU-länderna att kontrollera så att produkterna följer energimärkningen.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (1059)
Skriv ut

Fler länkar

  • EnergimyndighetenNy energimärkning ska underlätta för konsumenten att göra medvetna val

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här