X

Nyhetslista

Publicerad den 15 augusti 2017

Nya åtgärder för att minska akrylamid i maten

Medlemsländerna i EU har röstat ja till regler som syftar till att minska mängden akrylamid i maten. Den nya förordningen säger vad företagen måste göra och börjar gälla 2018. De tvingande åtgärderna är framtagna tillsammans med livsmedelsbranschen.

I praktiken innebär förordningen att företagen måste jobba med sina processer i tillverkningen. Den innebär inte att produkter tas bort från marknaden.

Förslaget lämnas nu över till rådet och Europaparlamentet som har tre månader på sig att granska det. Därefter antas det av kommissionen. Förordningen kan träda i kraft våren 2018. När den börjar gälla måste livsmedelsföretagen vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid.

Åtgärderna står i proportion till företagens storlek och typ. Nytt är att något som kallas åtgärdsnivåer införs i och med förordningen. Dessa anger när ett företag faktiskt måste göra något för att få ner mängden akrylamid. Åtgärdsnivån anger när mängden akrylamid i livsmedlet är så hög att företaget måste göra något åt den.

Även om livsmedelsföretag kan visa att deras livsmedel är under åtgärdsnivåerna måste de ändå jobba med förebyggande åtgärder samt provtagning och analys. Tanken är att företagen ska få ner halterna av akrylamid ytterligare och att man därefter kan sänka åtgärdsnivåerna.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (935)

Författare:

Kategorier: Nyheter augusti 2017, Regeländring

Tags: akrylamid

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här