X

Nyhetslista

Publicerad den 16 mars 2021

Nya regler för Nyckelhålsmärkt

Nu ska det bli ännu enklare för konsumenter att välja hälsosamt. Från och med den 1 mars gäller nya regler för vilken mat som företag får märka med hälsomärkningen Nyckelhålet. Då är tanken att fler typer av produkter ska kunna märkas, så att det blir mer växtbaserad mat och fler nyttiga färdigrätter med Nyckelhålet i butikshyllan.

Lättare att äta grönare – för både hälsan och miljön

De flesta behöver äta mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Både för hälsans skull och för klimatet. Nu ska fler vegetariska alternativ kunna märkas med Nyckelhålet, så att det blir enklare för konsumenter att äta hälsosamt. Populära produkter som tidigare inte har kunnat märkas för att de inte passat in i de olika kategorierna eller inte har uppfyllt kraven på portionsstorlek, kan nu få Nyckelhålet.

Möjligt för företag att märka fler färdigrätter

I en stressig vardag kan det vara svårt att få tid för matlagning. Då väljer många att köpa färdigmat. Men hittills har det varit svårt att hitta Nyckelhålsmärkta färdigrätter i butiken. Nu blir reglerna för att märka färdigrätter mindre krångliga, vilket de nordiska myndigheter som samarbetar kring Nyckelhålet hoppas ska leda till att fler företag väljer att utveckla och märka nyttiga färdigrätter.

Fakta om Nyckelhålet

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning som visar på de nyttigare alternativen i butikshyllan – mat med mer fullkorn och fibrer, mindre socker och salt och nyttigare fett. Det är gratis för företag att använda märkningen och att reglerna följs kontrolleras av den offentliga livsmedelskontrollen. Nyckelhålsmärkningen har funnits i Sverige i över 30 år. Sedan flera år finns Nyckelhålet även i Danmark, Norge och på Island. Länderna samarbetar kring reglerna för märkningen. Även Litauen och Makedonien använder Nyckelhålet.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (147)

Författare:

Kategorier: Nyheter mars 2021

Tags: märkning , livsmedel

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här