X

Nyhetslista

Publicerad den 18 juni 2020

Olagliga påståenden om skydd mot covid-19

Vitaminer, fiskolja och örter. Flera kosttillskott och andra livsmedel som har dykt upp inom främst e-handeln under coronapandemin påstås bota eller förebygga covid-19. Detta är inte bara ett ohederligt sätt att slå mynt av människors rädsla – det är dessutom olagliga påståenden. Livsmedelsverket arbetar i samarbete med andra myndigheter för att stoppa försäljningen.

Det har dykt upp flera kosttillskott och andra livsmedel på marknaden som sägs förebygga, bota eller behandla covid-19, framför allt inom e-handeln. Det är därför viktigt att påpeka att det inte finns några vetenskapliga belägg för att kosttillskott eller andra livsmedel skulle kunna skydda mot coronaviruset eller bota den sjukdom som orsakas av viruset.

Att hävda att ett livsmedel förebygger, botar eller behandlar en sjukdom är olagligt. Medicinska påståenden får enbart göras när det gäller läkemedel. Det är inte heller tillåtet att göra hälsopåståenden om ett livsmedel förrän det genomgått en noggrann vetenskaplig granskning på EU-nivå och blivit godkänt.

I många fall bryter alltså företagen mot lagen genom sitt sätt att beskriva produkterna. Livsmedelsverket jobbar aktivt för att få stopp på den här typen av vilseledande information, i samarbete med kommunernas livsmedelsinspektörer, Läkemedelsverket och Konsumentverket.

Utöver att påståendena om dessa produkter är olagliga kan livsmedlen utgöra en hälsofara. Risken finns att människor tar ett kosttillskott istället för att kontakta läkare, eller att produkterna innehåller ämnen som är skadliga för hälsan.

Konsumenter som kommer i kontakt med produkter som påstås hjälpa mot covid-19 uppmuntras att göra en anmälan till kommunens livsmedelsinspektörer eller mejla direkt till Livsmedelsverket på registrator@slv.se.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (228)
Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här