X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2021

PFAS i kosmetika bidrar till utsläpp av farliga ämnen

Evighetskemikalierna PFAS finns i allt från schampo till smink och rengöringskrämer. PFAS i dessa produkter bidrar till farliga utsläpp i miljön trots att det finns alternativ till ämnena. Det visar en ny undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholm Universitet har gjort på uppdrag av Kemikalieinspektionen.

PFAS är en grupp organiska ämnen som brukar benämnas evighetskemikalier eftersom de är mycket svårnedbrytbara i miljön. Vissa PFAS-ämnen har också visat sig vara skadliga för hälsan. I den nya studien har man undersökt förhållandena inom EU genom att studera uppgifter i tre databaser samt göra kemiska analyser. Resultatet visar att PFAS används brett, i allt från smink till ansiktskrämer och hårvårdsprodukter. Smink är den kategori som oftast innehåller PFAS. Undersökningen visade att 3,7 procent av de produkterna innehåller PFAS.

Kosmetiskaska produkter som innehåller PFAS kan ersättas eftersom det finns PFAS-fria alternativ för alla de olika produkterna. De produkter med PFAS som upptäcktes genom studien är inte farliga för den enskilde konsumenten.

Konsumenter och inköpare borde överväga att använda sig av alternativa varor innan de väljer produkter med PFAS. Som inköpare kan du kräva PFAS-fria alternativ av dina leverantörer. Som konsument kan du titta på innehållsförteckningen. Trots att PFAS-ämnena har komplicerade namn kan du notera vissa ord. Om det till exempel står ”PTFE” eller ämnen som innehåller orden ”polytef”, "perfluoro” eller "polyfluoro" innehåller produkten PFAS och bör undvikas.

Kemikalieinspektionens mål är att EU ska införa ett generellt EU-förbud av all användning av PFAS som inte är samhällsnödvändig och rapporten är en del av det arbetet. I augusti beslutade EU att förbjuda 200 särskilt farliga PFAS-ämnen efter ett förslag från Kemikalieinspektionen och den tyska miljömyndigheten UBA. Några av de PFAS i kosmetikaprodukter som den aktuella undersökningen hittade tillhör de 200 eller andra kommande förbud, men majoriteten omfattas inte.
Föregående artikel Undantag för vissa desinfektionsmedel fasas ut
Nästa artikel EU databas ger information om särskilt farliga ämnen
Skriv ut
374 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.