X

Nyhetslista

Publicerad den 9 december 2016

Regeringen vill införa 18-årsgräns för solarier

Regeringen vill införa 18-årsgräns för solarier

För att minska risken för hudcancer föreslår regeringen en 18-årsgräns för användning av kosmetiska solarier. Enligt förslaget ska åldersgränsen börja gälla den 1 september 2018. Barn har känsligare hud än vuxna och därför är UV-strålning och brännskador extra skadliga under barn- och ungdomsåren.

Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen i Sverige och den som ökar mest. Det finns ett bevisat samband mellan exponering för ultraviolett strålning (UV-strålning) och risken för hudcancer.

Regeringen har föreslagit ett förbud mot att upplåta kosmetiskt solarium till en person som inte har fyllt 18 år. Den som upplåter solariet blir skyldig att förvissa sig om att den som solar har fyllt 18 år. I anslutning till solariet ska det finnas en tydlig skylt med information om förbudet. Kommunerna, som har ansvaret för tillsynen över solarieverksamhet, ges genom förslaget också möjlighet att genomföra så kallade kontrollköp för att se till att lagen följs. Förbudet gäller inte för medicinska solarier. Enligt förslaget ska förbudet böra gälla den 1 september 2018.


Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (983)
Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här