X

Nyhetslista

Publicerad den 9 mars 2018

Regeringsförslag om fängelse för livsmedelsbrott

Regeringen föreslår att allvarliga livsmedelsbrott ska kunna leda till fängelsestraff. Förslaget är i linje med Livsmedelsverkets önskemål om skärpning av straffbestämmelserna. Att fängelse finns i straffskalan förbättrar också polisens och åklagarens möjligheter att utreda brott.

För livsmedelsbrott ska böter även fortsättningsvis ingå i straffskalan. Förslaget innebär även att livsmedelskontrollmyndigheter ska kunna besluta om sanktionsavgifter för mindre allvarliga överträdelser av administrativ karaktär. Sanktionsavgiften kan uppgå till minst 1000 kr och högst 100 000 kr.

Om riksdagen antar regeringens proposition om effektivare sanktioner i livsmedelskedjan kommer de nya reglerna att gälla från 1 januari 2019.

Kriminalitet inom livsmedelsbranschen kan omfatta vilka livsmedel som helst, det kan till exempelvis handla om falsk olivolja, att konventionellt framställd mat säljs som ekologisk eller att man säljer kött som kommer från djur som inte kontrollerats innan slakt. Det handlar ofta om att byta ut dyra livsmedel som konsumenter är beredda att betala mer för mot billigare. Det leder till att konsumenterna luras att betala för något de inte får, exempelvis svenskt eller kvalitetsmärkningar av olika slag. Livsmedelsbrott kan också innebära att konsumenter utsätts för en hälsorisk.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (844)

Författare:

Kategorier: Nyheter mars 2018

Tags: livsmedel , brott

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här