X

Nyhetslista

Publicerad den 20 mars 2019

Riskerna vid bärgningsolyckor ska åtgärdas på rätt sätt

Arbetsmiljöverket ställer krav på högsta möjliga säkerhet vid bärgningsolyckor. Arbetsgivaren ska följa arbetsmiljölagen och ta ansvaret för bärgningspersonalens säkerhet på vägarna.

Det är riskbilden som avgör vilken åtgärd som är mest lämpad för att skydda bärgningsarbetare på bästa sätt. Det är arbetsgivarens ansvar att skydda sin personal med lämpligt säkerhetsskydd och metod. Ett skydd av flera kan vara krockdämpande fordon av typen TMA (Truck mounted attenuator), men behöver inte vara rätt skyddsmetod i alla lägen.

Det är den specifika risksituationen som uppstått som avgör vilken skyddsmetod som är lämpligt. Här är några exempel på andra skyddsåtgärder:

• utrullningsbara farthinder
• skyltning och ljus
• avstängda vägbanor

Arbetsmiljöverket ska inte och kan inte förespråka någon specifik metod eller skydd. Den möjligheten finns inte i arbetsmiljölagen.

En dom i kammarrätten har nyligen gett Arbetsmiljöverket rätt i att kräva att arbetsgivaren undersöker, bedömer riskerna och vidtar åtgärder. Därmed kan myndigheten inte förespråka endast en enda åtgärd i några allmänna krav på krockdämpande fordon av typen TMA.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (576)

Författare:

Kategorier: Nyheter mars 2019

Tags: arbetsmiljö , arbetsliv , fordon

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här