X

Nyhetslista

Publicerad den 3 januari 2017

Sänkt gränsvärde för bisfenol A i leksaker


EU:s medlemsländer har kommit överens om att sänka gränsvärdet för det hormonstörande ämnet bisfenol A i leksaker. Gränsvärdet för hur mycket barn ska tillåtas få i sig av ämnet om de stoppar leksaken i munnen kommer att sänkas från 0,1 milligram per liter till 0,04 milligram per liter.

Det hormonstörande ämnet i bisfenol A kan överföras ur material och hamna i människors kroppar. Eftersom små barn ofta suger och tuggar på saker i sin omgivning innebär detta att barn under tre år kan exponeras för bisfenol A via leksaker som innehåller ämnet. I EU:s leksaksdirektiv finns därför ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får överföras från leksaker.

Förra året gjorde den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, en ny bedömning av hur mycket bisfenol A det är acceptabelt att få i sig per dag. Bedömningen har visat att gränsvärdet för bisfenol A i leksaker behöver sänkas för att skydda barnens hälsa. Mot den bakgrunden har nu Sverige och EU:s övriga medlemsländer enats om att sänka gränsvärdet för bisfenol A i leksaker. Beslutet fattades vid ett möte i kommittén för leksakers säkerhet. Ändringen av gränsvärdet kommer att införas i EU:s leksaksdirektiv och träder sannolikt i kraft under 2018.

Bisfenol A används framför allt vid tillverkning av polykarbonat- och epoxiplaster. Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är bisfenol A även förbjudet i matförpackningar för barn upp till tre år.

Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (1122)

Författare: Anonym

Kategorier: Nyheter januari 2017, Regeländring

Tags: bisfenol , bisfenol A , leksaker

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här