X

Nyhetslista

Publicerad den 18 juni 2020

Sista datum för solcellsstödet och energilagerstödet flyttas fram

Regeringen har beslutat att flytta fram sista slutförandedatum för solcellsstödet och energilagerstödet med sex månader. I samband med detta har regeringen också infört ett ansökningsstopp för solcellsstödet som träder i kraft efter 7 juli 2020.

Besluten från regeringen den 11 juni 2020 att skjuta fram sista slutförandedatum är i linje med det som Energimyndigheten framförde i sin hemställan den 5 maj 2020 och innebär i praktiken ändringar i förordningarna 2009:689 och 2016:899 som reglerar energiteknikstöden. Slutförandedatum är det datum du senast ska vara klar med din installation, med andra ord den dag systemen senast ska vara anslutna till elnätet. Det är länsstyrelsen som beslutar om datum för slutförande.

Regeringen har också beslutat om att införa ett ansökningsstopp för solcellsstödet som länge varit översökt, ett stopp som träder i kraft efter den 7 juli 2020. Övriga bestämmelser i förordningarna är därmed samma som innan och det kommer fortfarande endast vara möjligt att få sin ansökan beviljad om det finns medel tillgängligt. Stoppet gäller inte energilagerstödet som hittills inte varit översökt.

Finansdepartementet har nu ett förslag om ett skatteavdrag för installation av solceller, laddningspunkter för elfordon och energilager för egenproducerad el ute på remiss. Avdraget skulle enligt detta förslag gälla från 1 januari 2021, och förslaget innehåller bland annat ett 15-procentigt avdrag för material och arbetskostnader för solel upp till max 50 000 kr per år per person. Samtidigt kan man redan idag i de flesta fall få ROT-avdrag om totalt ca 9 procent på sin investering som privatperson.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (217)

Författare:

Kategorier: Nyheter juni 2020

Tags: energi , solel

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här