X

Nyhetslista

Publicerad den 27 april 2020

Tillfälliga regler för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen har beslutat om tidsbegränsade föreskrifter som ger undantag från språkkraven om att märkning och säkerhetsdatablad ska vara på svenska för vissa desinfektionsmedel. Istället för svenska accepteras även danska, engelska eller norska. Föreskrifterna träder i kraft den 9 april och gäller till och med den 30 december. Undantaget gäller bland annat hand- och ytdesinfektionsmedel som ska användas yrkesmässigt.

Den senaste tiden har Kemikalieinspektionen vidtagit flera åtgärder för att öka tillgången till desinfektionsmedel. Redan den 23 mars gjordes ett ställningstagande om att acceptera avvikelse från språkkraven gällande märkning och säkerhetsdatablad för vissa desinfektionsmedel.

Kemikalieinspektionen har nu beslutat om tidsbegränsade föreskrifter om undantag från språkkraven som innebär att märkning och säkerhetsdatablad för bland annat hand- och ytdesinfektionsmedel istället för svenska får vara skrivna på danska, engelska eller norska. Beslutet om dessa föreskrifter har fattats efter att regeringen gett Kemikalieinspektionen möjlighet att besluta om tidsbegränsade undantag från språkkraven. Föreskrifterna träder i kraft den 9 april och gäller till och med den 30 december 2020.

Vid tillhandahållandet måste dock uppgifter om det verksamma ämnet, dess koncentration och produktens användningsområde fortfarande lämnas på svenska på något vis. Men uppgifterna behöver inte finnas på förpackningen, utan kan lämnas på ett separat informationsblad eller på annat sätt.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (233)

Författare:

Kategorier: Nyheter april 2020, Corona, Covid 19

Tags: Corona , Covid 19

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här