X

Nyhetslista

Publicerad den 13 november 2020

Tre nya ämnen blir narkotika

3 november träder beslut om narkotikaklassning av tre nya ämnen, utan medicinsk användning, ikraft. Läkemedelsverkets föreskrifter om förteckningar över narkotika har uppdaterats i enlighet med ändringarna.

I enlighet med beslut fattade av FN:s narkotikakommission (Commission on Narcotic Drugs) om att föra in nya ämnen i 1971 års psykotropkonvention blir följande ämnen narkotika i Sverige från och med den 3 november 2020:

• AB-FUBINACA
• 5F-AMB
• N-etylnorhexedron

Ämnena är sedan tidigare reglerade som hälsofarliga varor. I och med att beslutet om att klassa dem som narkotika träder ikraft, upphör de att utgöra hälsofarliga varor.

Inget av ämnena används för medicinska ändamål. De har därför tagits in i förteckning I i Läkemedelsverkets föreskrifter om förteckningar över narkotika (HSLF-FS 2020:51).

Ändringen innebär att det från och med den 3 november krävs tillstånd från Läkemedelsverket för att föra in eller ut samtliga ovanstående ämnen. Även för tillverkning, handel eller innehav, med de undantag som finns i lagen om kontroll av narkotika, krävs tillstånd.

FN:s narkotikakommission har även beslutat att föra in alfa-PHP, DOC, etizolam, 4F-MDMB-BINACA, 5F-MDMB-PICA, flualprazolam och 4-klorometkatinon i 1971 års psykotropkonvention. Samtliga ämnen är redan narkotika i Sverige och LVFS 2011:10 uppdateras därför med uppgift om internationell förteckning samt synonyma benämningar.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (205)

Författare:

Kategorier: Nyheter november 2020

Tags: narkotika , hälsofarlig , läkemedel

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här