how to
X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2020

9 av 10 känner till energimärkningen

Nio av tio konsumenter känner till att det finns energimärkning som visar energiklass (A+++-D) och energianvändning i kilowattimmar på många produkter. De flesta konsumenterna är dessutom positivt inställda till energimärkningen.

Nio av tio känner till att det finns energimärkning som visar energiklass (A+++-D) och energianvändning i kilowattimmar på många produkter. Det visar en undersökning som genomförts på uppdrag av Energimyndigheten. Men det finns skillnader mellan olika produktgrupper:

• Nästan alla (97 procent) känner till att det finns energimärkning på vitvaror som kylar och frysar.
• 64 procent känner till energimärkning på tv och bildskärmar.
• 52 procent känner till att det finns energimärkning på uppvärmningsprodukter.
• 27 procent känner till att det finns energimärkning på däck.

De flesta konsumenterna, dryg åtta av tio, är positivt inställda till energimärkningen.

Energimärkningen synliggör energianvändningen för produkter och har hjälpt till att driva på teknikutvecklingen. För 25 år sedan (när märkningen var ny) använde en kombinerad kyl och frys tre gånger mer energi än idag. Nu återfinns många produkter på marknaden i de bästa energiklasserna A++ eller A+++.

1 mars 2021 ska energimärkningen ändras för några av de produkter som idag har energimärkning. Bland annat kommer skalan ändras från A+++ - D till skalan A-G.
Energimärkningen är lagstadgad och gemensam för EU-länderna. Energimyndigheten är marknadskontrollmyndighet i Sverige och gör stickprov i butiker, på internet och i reklam samt dokumentkontroller och tester av energimärkta produkter.
Föregående artikel Företag kan söka stöd för energikartläggning
Nästa artikel Nytt verktyg för kemikalier i EU
Skriv ut
578 Betygsätt artikel:
Inga betyg
Hitta nyheter med kategorier

Categories

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.