X
Nyhetslista

Biocidbehandlade varor bör vara godkända


Efter den 1 mars 2017 får biocidbehandlade varor bara vara behandlade med verksamma ämnen som är tillåtna inom EU. Om en vara innehåller ett ämne som inte är tillåtet kan man ansöka om att få det godkänt.

Tillverkare och importörer har ansvar för att varan är behandlad med ett verksamt ämne som är tillåtet inom EU. Det gäller både varor som tillverkas inom EU och varor som importeras för försäljning inom EU. Dessutom får varor som tillverkas inom EU endast behandlas med tillåtna biocidprodukter. Detta gäller från och med den 1 mars 2017.

Ett verksamt ämne är tillåtet inom EU om det är godkänt för rätt produkttyp och användning. Under en övergångsperiod är ett ämne också tillåtet om det är under utvärdering och finns med i EU:s granskningsprogram 1062/2014. Man kan ta reda på ett verksamt ämnes status genom att söka i den europeiska kemikaliemyndigheten Echas databas.

Föregående artikel EU listar bisfenol A och PFDA som särskilt farliga ämnen
Nästa artikel Lättnader i kraven vid lagring och förbehandling av elavfall
Skriv ut
1507 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.