X
Nyhetslista
Anonym
/ Kategorier: Nyheter januari 2017

EU förbjuder miljöfarliga fluorbaserade ämnen


EU:s medlemsländer har kommit överens om att förbjuda flera miljöfarliga ämnen som är baserade på fluor. Förbudet träder i kraft om tre år och gäller ämnet PFOA och ämnen som kan omvandlas till PFOA. Ämnena kan i dag finnas i bland annat impregnerade klädesplagg.

PFOA (perfluoroktansyra) är mycket svårt att bryta ner i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människor. En begränsning av PFOA och andra fluorämnen som kan omvandlas till PFOA, har nu röstats igenom i EU:s Reach-kommitté. Sverige har stöttat förslaget om ett förbud. Begränsningen kommer att träda i kraft om tre år, men för vissa användningsområden kommer det att bli en längre övergångsperiod.

PFOA tillhör gruppen högfluorerade ämnen, eller PFAS som de också kallas. Dessa ämnen kan finnas i exempelvis impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum.

Föregående artikel Svenska papperskassar vinner i längden
Nästa artikel Registrering av ämnen enligt Reach 2018
Skriv ut
1580 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.