X
Nyhetslista

Förlängda lättnader för desinfektionsmedel

Sedan i mars accepterar Kemikalieinspektionen tillverkning och försäljning av desinfektionsmedel utan att leverantörerna finns med på artikel 95-listan i EU:s biocidförordning. Detta ställningstagande förlängs nu till och med den 30 september.

Kemikalieinspektionen bedömer att behovet av ökad tillgång till desinfektionsmedel finns kvar på grund av den rådande situationen med spridningen av coronaviruset. Därför förlänger Kemikalieinspektionen ställningstagandet om att inte kontrollera efterlevnad av artikel 95-listan i EU:s biocidförordning till och med den 30 september 2020 för alla typer av tillhandahållande på marknaden. Det tidigare ställningstagandet gällde till och med den 30 juni.

För den som i senare led vill tillhandahålla ett desinfektionsmedel som släppts ut på marknaden före den 30 september, gäller ställningstagandet till och med den 31 december 2020. Till exempel kan apotek eller butiker som har köpt in desinfektionsmedel före den 30 september 2020 sälja dessa till och med årsskiftet utan att Kemikalieinspektionen kommer att kontrollera om tillverkare eller leverantörer finns på artikel 95-listan.

I mars fattade Kemikalieinspektionen även beslut om ett antal undantag från godkännandekravet för vissa desinfektionsmedel. Besluten löper ut i september 2020. Om behovet av en ökad tillgång till desinfektionsmedel kvarstår kan Kemikalieinspektionen komma att fatta nya beslut om dispenser.
Föregående artikel Sista datum för solcellsstödet och energilagerstödet flyttas fram
Nästa artikel Läkemedelsverket stoppar munskydd
Skriv ut
576 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.