X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter oktober 2024

Nya regler för europeiska gröna obligationer

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska ge Finansinspektionen befogenheter att övervaka användningen av EU:s nya standard för gröna obligationer. Förslaget syftar till att Finansinspektionen ska få de verktyg som behövs för att stärka skyddet för investerare och motverka så kallad grönmålning, det vill säga att verksamheter felaktigt marknadsförs som miljövänliga.

EU:s förordning om europeiska gröna obligationer inför en frivillig standard för obligationer som finansierar miljömässigt hållbara verksamheter. För att en obligation ska få marknadsföras som en ”europeisk grön obligation” måste emittenter uppfylla specifika krav, bland annat att de lånade medlen används för verksamheter som bidrar till en hållbar omställning. Syftet med förordningen är att stödja EU:s klimat- och miljömål samt att förhindra grönmålning.

EU-förordningen förutsätter att vissa nationella lagstiftningsåtgärder vidtas. I propositionen föreslås därför en ny lag med kompletterande bestämmelser till förordningen. Den nya EU-standarden ska göra det lättare att jämföra olika obligationer och därmed underlätta investeringsbeslut. I förlängningen kan det bidra till likvärdiga marknadsvillkor för miljömärkta obligationer, mindre grönmålning och en ökad effektivitet inom EU.

– Med regeringens förslag får Finansinspektionen de verktyg som behövs för att skydda investerare och motverka att standarden missbrukas, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Det finns förslag på kompletterande nationella bestämmelser. I propositionen föreslår regeringen bland annat att:

  • Finansinspektionen ges befogenheter att utreda och övervaka att emittenter följer EU-förordningen

  • Finansinspektionen får möjlighet att ingripa vid överträdelser av EU-förordningen

  • Det införs bestämmelser om avgifter som ska täcka Finansinspektionens kostnader.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 21 december 2024, vilket är samma dag som EU-förordningen börjar tillämpas.   


Föregående artikel Klimatredovisningen har presenterats
Nästa artikel Genomförande av EU:s nya utsläppshandelssystem
Skriv ut
93 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.