X
Nyhetslista

Olagliga påståenden om skydd mot covid-19

Vitaminer, fiskolja och örter. Flera kosttillskott och andra livsmedel som har dykt upp inom främst e-handeln under coronapandemin påstås bota eller förebygga covid-19. Detta är inte bara ett ohederligt sätt att slå mynt av människors rädsla – det är dessutom olagliga påståenden. Livsmedelsverket arbetar i samarbete med andra myndigheter för att stoppa försäljningen.

Det har dykt upp flera kosttillskott och andra livsmedel på marknaden som sägs förebygga, bota eller behandla covid-19, framför allt inom e-handeln. Det är därför viktigt att påpeka att det inte finns några vetenskapliga belägg för att kosttillskott eller andra livsmedel skulle kunna skydda mot coronaviruset eller bota den sjukdom som orsakas av viruset.

Att hävda att ett livsmedel förebygger, botar eller behandlar en sjukdom är olagligt. Medicinska påståenden får enbart göras när det gäller läkemedel. Det är inte heller tillåtet att göra hälsopåståenden om ett livsmedel förrän det genomgått en noggrann vetenskaplig granskning på EU-nivå och blivit godkänt.

I många fall bryter alltså företagen mot lagen genom sitt sätt att beskriva produkterna. Livsmedelsverket jobbar aktivt för att få stopp på den här typen av vilseledande information, i samarbete med kommunernas livsmedelsinspektörer, Läkemedelsverket och Konsumentverket.

Utöver att påståendena om dessa produkter är olagliga kan livsmedlen utgöra en hälsofara. Risken finns att människor tar ett kosttillskott istället för att kontakta läkare, eller att produkterna innehåller ämnen som är skadliga för hälsan.

Konsumenter som kommer i kontakt med produkter som påstås hjälpa mot covid-19 uppmuntras att göra en anmälan till kommunens livsmedelsinspektörer eller mejla direkt till Livsmedelsverket på [email protected].
Föregående artikel Läkemedelsverket stoppar munskydd
Nästa artikel Ändringar gällande bygg- och rivningsavfall
Skriv ut
701 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.