X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter november 2020

Tre nya ämnen blir narkotika

3 november träder beslut om narkotikaklassning av tre nya ämnen, utan medicinsk användning, ikraft. Läkemedelsverkets föreskrifter om förteckningar över narkotika har uppdaterats i enlighet med ändringarna.

I enlighet med beslut fattade av FN:s narkotikakommission (Commission on Narcotic Drugs) om att föra in nya ämnen i 1971 års psykotropkonvention blir följande ämnen narkotika i Sverige från och med den 3 november 2020:

• AB-FUBINACA
• 5F-AMB
• N-etylnorhexedron

Ämnena är sedan tidigare reglerade som hälsofarliga varor. I och med att beslutet om att klassa dem som narkotika träder ikraft, upphör de att utgöra hälsofarliga varor.

Inget av ämnena används för medicinska ändamål. De har därför tagits in i förteckning I i Läkemedelsverkets föreskrifter om förteckningar över narkotika (HSLF-FS 2020:51).

Ändringen innebär att det från och med den 3 november krävs tillstånd från Läkemedelsverket för att föra in eller ut samtliga ovanstående ämnen. Även för tillverkning, handel eller innehav, med de undantag som finns i lagen om kontroll av narkotika, krävs tillstånd.

FN:s narkotikakommission har även beslutat att föra in alfa-PHP, DOC, etizolam, 4F-MDMB-BINACA, 5F-MDMB-PICA, flualprazolam och 4-klorometkatinon i 1971 års psykotropkonvention. Samtliga ämnen är redan narkotika i Sverige och LVFS 2011:10 uppdateras därför med uppgift om internationell förteckning samt synonyma benämningar.
Föregående artikel Ny reglering av tatueringsfärger och permanent makeup
Nästa artikel Avfallsregistret är öppet
Skriv ut
635 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.