X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter oktober 2023

Vätgasdriven tung trafik

Vätgas har stor potential som fossilfritt drivmedel men för att få genomslag behöver tekniken utvecklas och flera utmaningar lösas. I en studie finansierad av Trafikverkets forskningssatsning Triple F ska IVL tillsammans med projektpartners undersöka vad det finns för förutsättningarna för den tunga trafiken att ställa om till vätgas.

­– Omställningen till ett fossilfritt samhälle behöver accelereras. Transportindustrin står för en stor del av koldioxidutsläppen och det behövs fler åtgärder, särskilt för den tunga trafik som inte är lika enkel att elektrifiera, säger Sara Svedberg, transport- och mobilitetsforskare på IVL.

Vätgasdrivna fordon bedöms kunna få en viktig roll inom delar av den tunga trafiken där elektrifiering passar sämre. När infrastruktur för tankning nu håller på att etableras har branschen, tankstationsägare och fordonsindustrin, identifierat att det behövs ett objektivt beslutsunderlag kring fordonens prestanda och hur dessa fungerar i praktiken.

– Det behövs för att kunna ge relevant information inför investeringar och satsningar, men även för att identifiera områden som behöver vidareutvecklas, så det är något vi kommer att ta fram, säger Sara Svedberg.

Projektet ska även titta på vad det finns för tillverkningsmöjligheter för vätgas i Sverige och om det går att hitta synergier med andra industrier som hanterar vätgas.

– Det är viktigt att ta vara på den samverkanspotential som finns, det kommer ge mycket bättre förutsättning för att planera tankstationer till exempel, säger Sara Svedberg.

Föregående artikel Globalt mål för luftkvalitet
Nästa artikel Plaståtervinning i slutet kretslopp
Skriv ut
179 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.