X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2018

Ändrade krav för vedspisar, kaminer och pannor

Från den 1 juli 2018 ska ändrade regler tillämpas vid installationer av kaminer och pannor som eldas med pellets och ved. Den som redan har till exempel en vedspis i byggnaden berörs inte av ändringarna.

De ändrade reglerna gäller för utsläpp och verkningsgrad, det vill säga hur mycket energi man kan få ut från mängden pellets eller ved. Reglerna gäller för:

• Fastbränsleeldade pannor

De ändrade reglerna gäller även för rumsvärmare:

• Braskaminer
• Pelletseldade kaminer
• Insatser
• Köksspisar (vedspisar)
• Kökspannor

Reglerna har inte ändrats för kakelugnar och öppna spisar.

De ändrade reglerna infördes den 1 juli 2017. Det blir krav på att tillämpa de nya reglerna från och med den 1 juli 2018. Under ett år har det varit övergångsregler och tillåtet att tillämpa äldre bestämmelser på arbeten som:

• kräver bygglov och ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2018,
• kräver anmälan och anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2018,
• varken kräver bygglov eller anmälan och arbetena påbörjas före den 1 juli 2018.

Om man redan har en vedspis eller kamin som eldas med pellets eller ved berörs man inte av de ändrade reglerna utan kan fortsätta använda denna som tidigare. Kraven gäller alltså inte retroaktivt. Kraven blir däremot aktuella den dag när man behöver till exempel byta sin vedspis eller kamin.

Syftet med de ändrade reglerna är att minska utsläppen från vedeldning. Genom att ändra reglerna kan vi bidra till att utsläppen blir så låga och därmed ofarliga som möjligt.

Det blir enklare att elda med mindre utsläpp när man använder en bra kamin eller vedspis. En effektivare kamin eller panna ger mer värme och mindre utsläpp, sett till mängden ved eller pellets som används.
Föregående artikel Sverige har en klimatlag nu
Nästa artikel Två ämnen begränsas i kosmetiska produkter
Skriv ut
1293 Betygsätt artikel:
5.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.