X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter april 2024

252 000 solcellsanläggningar i Sverige

Under 2023 installerades över 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på cirka 1 600 megawatt. Det är en ökning med nästan 70 procent jämfört med 2022.

Vid slutet av 2023 fanns det cirka 252 000 elnätanslutna solcellsanläggningar i Sverige och den totala installerade effekten uppgår nu till cirka 4 000 megawatt (MW). Solcellsanläggningarna producerar nästan lika mycket el som används i hela Uppsala län under ett år, det vill säga cirka tre terawattimmar (TWh).

Det ökade intresset och installationsakten för solceller framgår även i Energimyndighetens nyligen publicerade kortsiktsprognos. Där är bedömningen att solel kommer att öka till 9 TWh år 2027.

– Två faktorer som bidrar till det fortsatt stora intresset för att installera solceller är att många ser det som ett sätt att bidra till klimatnytta, samtidigt som kostnader för solpaneler gått ner och gjort att investeringen återbetalar sig snabbare. Solenergi är en viktig pusselbit för att möta framtidens växande behov av fossilfri el, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten.
Föregående artikel Ökat skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser
Nästa artikel EU-rapportering av naturområden
Skriv ut
37 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.