X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2024

Ökat skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser

Rådet har formellt antagit direktivet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser. Genom lagstiftningen kommer utredningar av och åtal för miljöbrott att förbättras.

Genom direktivet fastställs EU-omfattande minimiregler för definitionen av brott och straff. Den ersätter den föregående lagen från 2008.

Det kommer endast att tillämpas på brott som begåtts inom EU. Medlemsländerna kan dock välja att utvidga sin jurisdiktion till brott som har begåtts utanför deras territorium.

Utökad förteckning över brott

Antalet straffbara handlingar kommer att öka från 9 till 20. De nya straffbara handlingarna omfattar bland annat olaglig handel med timmer, olaglig återvinning av förorenande komponenter från fartyg och allvarliga överträdelser av kemikalielagstiftningen.

Genom den nya lagen införs också en klausul för ”kvalificerade brott”, som tillämpas när ett brott som tas upp i direktivet begås uppsåtligen och orsakar förstörelse av eller irreversibel eller långvarig skada på miljön.

Påföljder och sanktioner

Uppsåtliga brott som leder till att en person avlider kommer att bestraffas med ett maximistraff på minst tio års fängelse, och medlemsländerna kan föreskriva ännu strängare straff i sin nationella lagstiftning. Andra brott kommer att leda till fängelse i upp till fem år. Maximistraffet för kvalificerade brott kommer att vara minst åtta års fängelse.

För företag kommer böterna att vara minst 5 % av den totala globala omsättningen för de allvarligaste brotten eller 40 miljoner euro. För alla andra brott kommer de högsta böterna att vara minst 3 % av omsättningen eller 24 miljoner euro.

Medlemsländerna måste säkerställa att fysiska personer och företag kan få ytterligare straff, t.ex. att gärningspersonen tvingas att återställa miljön eller betala ersättning för skadan, utesluts från offentlig finansiering eller får sitt tillstånd och sin auktorisation återkallade.
Föregående artikel Sverige satsar på hållbar tillväxt
Nästa artikel 252 000 solcellsanläggningar i Sverige
Skriv ut
203 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.