X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter oktober 2020

Arbetsmiljöverket inspekterar belastningsskador

Smärtsamma arbetsställningar och tunga lyft kan ge upphov till belastningsskador. Nu inleder Arbetsmiljöverket cirka 1 350 inspektioner för att minska riskerna för belastningsskador, som en del av en gemensam EU-insats.

15 procent av Sveriges anställda upplever någon form av besvär som försämrar deras arbetsförmåga. Arbetsmiljöverket är bekymrat över situationen och vill med nödvändiga insatser minska riskerna för att medarbetare skadas eller slits ut.

Inspektionerna som nu påbörjas görs inom ramen för en större EU-insats. Den omfattar bland annat inspektioner av restaurangverksamhet, parti- och detaljhandel, bilverkstäder, flyttfirmor och tillverkningsindustri.

Belastningsskador hör till de vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemen i Sverige och övriga Europa. Bland anmälda arbetssjukdomar dominerar belastningsskador för både kvinnor och män.

Belastningsskador kan se olika ut för kvinnor och män, även när de har samma yrke. Den viktigaste förklaringen till det är att kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och blir därför utsatta för olika former av belastning. Arbetsgivaren bär alltid det juridiska ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö. Det är viktigt att cheferna fördelar arbetsuppgifterna mellan individer av olika kön, så att alla får variation och rätt förutsättningar.

Eftersom det fortfarande råder allmän smittspridning av covid-19 i Sverige, sker inspektionerna över telefon. Det minskar antalet fysiska möten och minimerar risken för smitta. Inspektörerna kan begära in handlingar som dokumenterar det förebyggande arbete som görs för att minska risken för belastningsskador.

Det betyder exempelvis att arbetsgivare ska:

• identifiera risker för belastningsskador som finns på arbetsplatsen
• undersöka riskerna och göra en riskbedömning
• vidta eventuella åtgärder för att minimera riskerna och dokumentera resultatet
• informera och utbilda medarbetarna om hur de arbetar säkert
Föregående artikel Nya föreskrifter på informationssäkerhetsområdet
Nästa artikel Nya regler för detaljplaner
Skriv ut
605 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.