X
Nyhetslista

Boverkets regler för vedspisar tas bort

Boverket har beslutat att reglerna för köksspisar (vedspisar) som främst är avsedda för matlagning tas bort från och med den 1 oktober 2019. Det innebär att köksspisar som eldas med ved inte längre omfattas av utsläppskraven.

Boverket har alltså nu beslutat att kravet för köksspisar (vedspisar) tas bort. Bakgrunden till att Boverket nu tar bort kravet är den konsekvensutredning som Boverket gjort på uppdrag av regeringen. Konsekvensutredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden och att hälsovinsterna med att reglera dessa är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regeln.

När det gäller de tidigare beslutade reglerna för braskaminer, pelletseldade kaminer, spisinsatser och kökspannor löper nu övergångsperioden ut och de skärpta kraven ska tillämpas. De nya kraven gäller från 1 oktober 2019 och gäller utsläpp av koloxid och verkningsgrad.

De ändrade reglerna för braskaminer, pelletseldade kaminer, spisinsatser och kökspannor finns i Boverkets byggregler (BBR).
Föregående artikel Utredning om skatt på engångsartiklar
Nästa artikel Mer hållbara val med kampanjen Textilsmart
Skriv ut
766 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.