X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2019

Mer hållbara val med kampanjen Textilsmart

Genom mer medvetna val kan konsumenter minska sin miljö- och klimatpåverkan. Under 2018 lät Naturvårdsverket genomföra en konsumentundersökning där över 3 000 respondenter deltog. Den visade att tre av fyra konsumenter vill agera mer hållbart.

Som konsument kan man minska miljö- och klimatpåverkan genom att förlänga livslängden på kläder. Man kan konsumera mer medvetet till exempel genom att hyra kläder eller köpa second hand istället för att köpa nyproducerade kläder. Man kan också försöka att ta hand om kläderna så att de håller längre, sy om, byta och låna av varandra.

Konsumenter kan också efterfråga mer hållbara textiler, till exempel miljömärkta kläder, för att påverka branschen att utöka sitt utbud av mer hållbara varor.

Informationssatsningen med namnet Textilsmart som Naturvårdsverket genomför tillsammans med Konsumentverket och Kemikalieinspektionen inleds nu och pågår till slutet av 2020. Konsumenter kommer att informeras om miljöpåverkan i alla led från det att kläder produceras, säljs, används och sedan slängs.

Instagramkontot Textilsmart startas för att löpande informera om och inspirera till en mer hållbar textilkonsumtion. På kampanjsajten Textilsmart får konsumenter fördjupad kunskap om textiler och hållbar textilkonsumtion. Nio filmer har tagits fram med budskap, tips och råd där tanken är att filmerna ska spridas i digitala och sociala medier.

Om svensk textilkonsumtion

De senaste 17 åren har konsumtionen av textilier (kläder och hemtextil) ökat med cirka 30 procent. Textilkonsumtionen är nu cirka 14 kilo per person och år. Det motsvarar en ökning på ungefär 3,5 kilo per person och år sedan 2002. Konsumtionen av kläder är fortsatt hög i Sverige, samtidigt som det slängs hela kläder. Dagens textilproduktion har stor påverkan på miljön, klimatet och människors hälsa. 80 procent av ett plaggs totala miljö och klimatpåverkan sker i produktionsfasen där stora mängder råvaror, vatten, energi och kemikalier används och produktionen leder till utsläpp till luft, vatten och mark.
Föregående artikel Boverkets regler för vedspisar tas bort
Nästa artikel Tillåtet med egen förpackning på take away-stället
Skriv ut
906 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.