X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2021

EU databas ger information om särskilt farliga ämnen

Den europeiska kemikaliemyndigheten Echa har öppnat upp en databas som ger konsumenter och avfallshanterare möjlighet att få information om särskilt farliga ämnen i varor. Genom att kunna söka bland varumärken, varutyper, material eller kemiska ämnen ska det bli enklare för konsumenter och företag att göra medvetna val och för avfallshanterare att återvinna varor och material på ett lämpligt sätt.

SCIP-databasen skapades för att bidra till en utveckling mot giftfria kretslopp. Sedan januari 2021 har leverantörer inom EU varit skyldiga att anmäla om en vara innehåller mer än 0,1 procent av ett särskilt farligt ämne.

Hittills har omkring 6 000 företag i EU rapporterat in uppgifter. Bly finns med som ett av de mest inrapporterade ämnena och några av de vanligaste varutyperna är elektronik, fordon och möbler.
Föregående artikel PFAS i kosmetika bidrar till utsläpp av farliga ämnen
Nästa artikel Nya riktvärden för luftkvalitet från WHO
Skriv ut
410 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.