how to
X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2017

EU-medlemsstater överens om framtiden för EU:s utsläppshandelssystem


EU-medlemsstater har kommit överens om utformningen av EU:s utsläppshandelssystem efter 2020. Överenskommelsen innehåller viktiga åtgärder för att stärka prissignalen inom EU ETS samt att anpassa handelssystemet till Parisavtalet. Sveriges linje för att höja priset på utsläpp vann gehör efter hårda förhandlingarna på ministermötet.

En central del av överenskommelsen är att fler utsläppsrätter ska tas bort från marknaden mellan 2019-2023. Det finns för närvarande ett stort överskott av utsläppsrätter som uppgår till nästa 1,7 miljarder ton. Det stora överskottet har också lett till konstant låga priser inom EU ETS. Det nya förslaget innebär i ett första steg att nästan en miljard utsläppsrätter tas bort från marknaden mellan 2019-2023. Dagens beslut innebär att en stor volym av utsläppsrätter i marknadsstabilitetsreserven kommer att annulleras 2024 och regelbundet därefter till följd av ett förslag från Sverige.

Föregående artikel 18-årsgräns för e-cigaretter införs
Nästa artikel Fortsatt gränsöverskridande handel med ursprungsgarantier för el
Skriv ut
1436 Betygsätt artikel:
Inga betyg
Hitta nyheter med kategorier

Categories

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.