Livsmedelsverket kartlägger tungmetaller i spannmålsprodukter
Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel fortsätter. I en pågående undersökning analyseras de livsmedel som bidrar med mest tungmetaller i maten. Det handlar exempelvis om kadmium i pasta, ris och bröd samt potatis och rotfrukter.
Tungmetaller som kadmium finns naturligt i jorden. Föroreningar i luften och olika slags gödsel kan också öka mängderna. Det är viktigt att livsmedelsföretagen minskar halterna av tungmetaller i maten där det går.
De allra flesta svenskar får i sig mindre tungmetaller via maten än det som anses vara för mycket. Men en liten andel av befolkningen kan få i sig för mycket. Till exempel på grund av att de äter ensidigt eller äter mycket av livsmedel som kan innehålla höga halter tungmetaller.
Som enskild konsument kan man minska sitt intag genom att äta varierat. Att välja olika sorters mat och olika märken är det bästa sättet att minska risken för att få i sig för mycket av ett skadligt ämne.
Livsmedelsverkets kartläggning syftar till att ta reda på mer om vilka livsmedel som bidrar mest till att vi får i oss tungmetaller. Analyserna av bröd är nu klara och närmast handlar undersökningen om potatis och rotfrukter.