X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2017

Livsmedelsverket kartlägger tungmetaller i spannmålsprodukter


Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel fortsätter. I en pågående undersökning analyseras de livsmedel som bidrar med mest tungmetaller i maten. Det handlar exempelvis om kadmium i pasta, ris och bröd samt potatis och rotfrukter.

Tungmetaller som kadmium finns naturligt i jorden. Föroreningar i luften och olika slags gödsel kan också öka mängderna. Det är viktigt att livsmedelsföretagen minskar halterna av tungmetaller i maten där det går.

De allra flesta svenskar får i sig mindre tungmetaller via maten än det som anses vara för mycket. Men en liten andel av befolkningen kan få i sig för mycket. Till exempel på grund av att de äter ensidigt eller äter mycket av livsmedel som kan innehålla höga halter tungmetaller.

Som enskild konsument kan man minska sitt intag genom att äta varierat. Att välja olika sorters mat och olika märken är det bästa sättet att minska risken för att få i sig för mycket av ett skadligt ämne.

Livsmedelsverkets kartläggning syftar till att ta reda på mer om vilka livsmedel som bidrar mest till att vi får i oss tungmetaller. Analyserna av bröd är nu klara och närmast handlar undersökningen om potatis och rotfrukter.

Föregående artikel Lättnader i kraven vid lagring och förbehandling av elavfall
Nästa artikel Nya ekodesign förslag och krav
Skriv ut
1519 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.