X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter april 2017

Marknadskontroll av däck

Energimyndigheten deltar i det EU-finansierade projektet MStyr15 som startades i mars 2016 och ska löpa i 24 månader fram till februari 2018. MStyr15 är ett samarbetsprojekt mellan femton marknadskontrollmyndigheter i EU och Turkiet.

Marknadskontrollmyndigheter i 13 EU-länder samt Turkiet arbetar under koordination av Prosafe med att förbättra den inre marknaden genom att se till så att regleringsåtgärderna för däck genomförs på ett effektivt sätt.

Programmet som lanserades i april 2016 kommer bidra till energibesparingar på minst 105 GWh per år genom att däck på marknaden kommer att ha korrekt märkning.

De kommande 24 månaderna kommer inspektörer från Belgien, Bulgarien, Kroatien, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Polen, Rumänien, Spanien, Sverige och Turkiet koordinera en marknadskontroll som innefattar kontroll av 15 000 däck, 1 500 dokumentkontroller och test av 150 olika modeller av däck. För att få inspektörernas arbete mer effektivt och koordinerat kommer projektet att förse varje myndighet med läsplattor. Där kan data från inspektörerna laddas upp och bli tillgängligt i hela Europa i realtid.

Resultat av projektet förväntas bli gemensamma arbetssätt för marknadskontroll vilket ska leda till att marknadskontrollen kan genomföras på ett mer kostnadseffektivt och konsekvent sätt, samt att öka medvetenheten och respekten för marknadskontrollen hos däckleverantörer och användare.
Föregående artikel Ny energimärkning ska underlätta för konsumenten att göra medvetna val
Nästa artikel Tekniken som kan revolutionera textilåtervinningen
Skriv ut
1434 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.