X
Nyhetslista

Nya regler för användning av växtskyddsmedel inför odlingssäsongen 2017

Inför odlingssäsongen 2017 gäller vissa nya regler för användning av växtskyddsmedel. En av de nya reglerna innebär att kemiska växtskyddsmedel inte får användas för nedvissning eller ogräsbekämpning närmare än 30 dagar före skörd vid odling av spannmål för livsmedel.

Den andra nya regeln innebär att om flera olika växtskyddsmedel med samma verksamma ämne används så ska den totala dosen av ämnet inte överskrida den maximalt tillåtna dosen för ett enskilt medel. Reglerna finns i § 39 a samt § 35a i den svenska bekämpningsmedelsförordningen SFS 2014:425 och började gälla den 14 mars 2017.

Ändringen är en del i arbetet för en giftfri vardag på så sätt att riskerna minskar för att kemikalierester från växtskyddsmedel kan hamna i livsmedel.
Föregående artikel 12 nya ämnen blir tillståndspliktiga enligt Reach
Nästa artikel Ja till kriterier för hormonstörande ämnen i EU
Skriv ut
1432 Betygsätt artikel:
2.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.