X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter December 2021

Skärpt bedömning av bisfenol A

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, föreslår en skärpt bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan. Bedömningen går nu ut på remiss till samtliga medlemsländer.

Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter och i vissa förpackningar eller kärl för mat och dryck. Lacken i konservburkar anses stå för en stor del av det bisfenol A vi får i oss från maten.

För att undvika bisfenol A är det sedan tidigare inte tillåtet att
• sälja nappflaskor eller pipmuggar och andra dryckeskärl av polykarbonat för barn under tre års ålder
• använda beläggningar som släpper ifrån sig Bisfenol A till mat som är avsedda för barn upp till tre år.

Det finns också ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får gå över (migrera) från livsmedelsförpackningar eller kärl till maten.

Efsa har tidigare bedömt Bisfenol A och tagit fram så kallade tolerabla dagliga intag (TDI). TDI är den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan. Men eftersom det har funnits osäkerheter kring vissa effekter av ämnet har det gjorts fler studier. Förslaget på ny bedömning grundas därför på nya data som bland annat baseras på djurförsök.

Det föreslagna TDI-värdet är en kraftig skärpning. Sänkningen av TDI innebär att det gränsvärde som finns i dag för att förhindra att för mycket bisfenol A går över (migrerar) till maten från olika kärl och förpackningar inte längre skulle vara tillräckligt. För att fortsatt skydda mot för mycket bisfenol A i maten måste gränsvärdet i så fall sänkas av EU-kommissionen.

De hälsoeffekter Efsa grundar sin nya bedömning på är i första hand påverkan på en del av immunförsvaret som är inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation. Det är en typ av lunginflammation man kan drabbas av om man exempelvis andas in mögel och damm.

Efsas förslag på nytt TDI går nu ut på remiss till medlemsstaterna.
Föregående artikel Nya bestämmelser för läkemedel för djur
Nästa artikel Gräshoppa klar för tallriken
Skriv ut
381 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.