X
Nyhetslista
Anonym
/ Kategorier: Nyheter december 2016

Dispens för professionell användning av antifoulingprodukter

Kemikalieinspektionen har beslutat att ge dispens för professionell användning av tio båtbottenfärger, så kallade antifoulingprodukter. Dispenserna gäller vid tre varv för behandling av kommersiella fartyg i internationell trafik.

Övergångsregler i EU:s biocidförordning leder till att en del äldre så kallade antifoulingprodukter fasas ut innan ansökningar om att godkänna nya produkter har prövats.

Dispenserna gäller i tre år efter att de verksamma ämnena formellt har godkänts enligt EU:s biocidförordning. De gäller enbart för kommersiella fartyg i internationell sjöfartstrafik. Alla de tio dispenserna avser antifoulingprodukter med verksamma ämnen som ingår i EU:s granskningsprogram för verksamma ämnen i biocidprodukter.

En anledning till att Kemikalieinspektionen bedömt att det finns särskilda skäl att bevilja dispenserna är att tillgången till antifoulingprodukter i Sverige kommer att vara begränsad innan nya produkter har prövats enligt EU:s biocidproduktförordning.

Föregående artikel Godkännanden för växtskyddsmedel med glyfosat och talgamin återkallas
Nästa artikel Nya regler för märkning av träemballage
Skriv ut
1516 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.