X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2022

Fler dryckesförpackningar ska gå att panta

2,42 miljarder – så många dryckesförpackningar pantades förra året, och fler ska det bli. Från 2023 måste även plastflaskor och metallburkar med juice och saft, både koncentrat och drickfärdigt, gå att panta. Detta gäller också grönsaksjuicer och havredrycker som säljs i plastflaska eller metallburk.

Alla som producerar, tappar, importerar eller säljer dryck i Sverige, i plastflaska eller metallburk, ska se till att flaskan eller burken ingår i ett godkänt retursystem. Nya regler gör att fler drycker kommer att omfattas av kravet från 2023. Dels kommer alla drycker att omfattas av reglerna om pant, inte bara konsumtionsfärdig dryck, dels försvinner undantaget för grönsaks-, frukt- och bärjuice.

Drycker som huvudsakligen består av mejeriprodukter är undantagna fram till 2029.

Drycker som ska kunna pantas från den 1 januari 2023:

• Konsumtionsfärdig dryck som redan idag ingår i retursystemet
• Konsumtionsfärdig dryck som består av grönsaks-, frukt eller bärjuice
• Saft- och juicekoncentrat som ska spädas

Exempel på nya produkter som ska kunna pantas:

• Juice, nektar, saft och must, både koncentrat och drickfärdig
• Shots och smoothies
• Havredryck, mandeldryck, sojadryck och liknande drycker som baseras på grönsaker, spannmål eller baljväxter
• Nypon-, blåbär, frukt- och saftsoppa
• Grönsaksbaserade dricksoppor

Det innebär en stor miljönytta om en hög andel av förpackningsmaterial kan återvinnas. När vi pantar våra flaskor och burkar så återanvänds materialet till nya flaskor och burkar. Under 2021 pantades 88,2 procent av plastflaskorna och metallburkarna som såldes i Sverige. När fler produkter är med i retursystemet så ökar återvinningen och miljövinsten.

Det är inte tillåtet att sälja dryck i Sverige i plastflaskor eller metallburkar om förpackningarna inte är anslutna till ett retursystem. Jordbruksverket kan ge tidsbegränsade dispenser så att producenter får tid att byta till förpackningar som antingen fungerar i retursystemet eller som inte omfattas av krav på anslutning.

Naturvårdsverket blir ansvarig myndighet för retursystemet vid årsskiftet. De beslut om dispenser som Jordbruksverket meddelar är giltiga även efter det.
Föregående artikel Omfattande inspektion av vård och omsorg
Nästa artikel Nya faroklasser
Skriv ut
168 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.