X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter juli 2023

Globalt förbud för tre farliga ämnen

En plasttillsats, ett insektsmedel och ett flamskyddsmedel ska fasas ut i hela världen. Det beslöts på ett FN-möte där Sverige som ordförande inom EU ledde EU-delegationen.
– Det här betyder mycket för att minska farliga ämnen i miljön och i varor, säger Daniel Borg från Kemikalieinspektionen som var med vid mötet.

Stockholmskonventionen har som uppgift att skydda människor och miljö från särskilt farliga ämnen eller ämnesgrupper. Den trädde i kraft för snart 20 år sedan för att reglera tolv långlivade organiska föroreningar, de som kallas ”the dirty dozen”. Listan har expanderat till 31 sedan dess och mätningar visar att förekomsten i miljön minskar sedan ämnen har förts upp på listan för utfasning.

Nu läggs alltså ytterligare tre till listan för global utfasning. De är:

-bekämpningsmedlet metoxiklor. Metoxiklor har använts för att ersätta DDT och har inte varit tillåtet i Sverige sedan 1990,
-flamskyddsmedlet dekloran plus, och
-UV-328 som används för att skydda ytors färger och struktur.

Flamskyddsmedlet dekloran plus och plasttillsatsen UV-328 används främst i fordonsindustrin. Dekloran plus ska framöver inte ingå i nytillverkade bilar medan för UV-328 finns ett tidsbegränsat undantag. Vidare finns ett undantag för reservdelar.

186 länder har skrivit under Stockholmskonventionen. Mötet fattade ett viktigt beslut om att etablera en process för att följa upp hur konventionens krav efterföljs av parterna.

Nära 2 000 deltagare från världens länder och aktörer från industri och civilsamhället var samlade vid mötet i början av maj.
Föregående artikel Fem år med Industriklivet
Nästa artikel EU inför fyra nya faroklasser för kemikalier
Skriv ut
202 Betygsätt artikel:
4.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.