X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter maj 2022

Ny lag kan skydda unga mot nikotinberoende

Under de senaste åren har användningen av snus ökat bland unga i Sverige. För att skydda barn och unga mot beroendeframkallande produkter, föreslår regeringen att tobaksfria nikotinprodukter ska omfattas av en ny lag.

Idag finns olika sorters snus som skiljer i innehåll och i hur de olika produkterna regleras. För att skydda barn och unga mot produkter som kan vara beroendeframkallande föreslår regeringen en ny lag och förordning, där tobaksfria nikotinprodukter regleras på i stort sett samma sätt som andra produkter på tobaksområdet. Det gäller bland annat marknadsföring, märkning och åldersgräns.

Även Folkhälsomyndigheten förespråkar att nikotinprodukter ska regleras.

I en mindre intervjuundersökning om attityder och beteenden som Folkhälsomyndigheten har gjort beskriver ungdomar att snus används i de flesta miljöer som de rör sig i, däribland skolan och hemmet.

Delar av den nya lagen som reglerar tobaksfria nikotinprodukter föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022. Riksdagen planerar att fatta beslut i juni.
Föregående artikel Nya regler om utbildningskrav för diisocyanater
Nästa artikel Granskning av katastrofmedicinsk beredskap
Skriv ut
309 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.