X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter oktober 2023

Nya ekodesignkrav och energimärkning

Ökad tålighet vid fall, batterier med högre uthållighet och smidigare reparationer. Det ingår i EU:s nya ekodesignkrav och energimärkning som ska förlänga livet på mobiler och surfplattor.

2020 såldes ungefär 150 miljoner mobiltelefoner och nästan 24 miljoner surflattor i EU. En mobiltelefon används i snitt två till tre år och surfplattor i cirka fem år.

– Nu ska mobiler och surfplattor för första gången få ekodesignkrav, vilket leder till längre livscykler då de blir mer robusta och lättare att reparera. Dessutom kommer energimärkningen att göra det enklare för konsumenter att göra medvetna val när det är dags att köpa ny mobiltelefon eller surfplatta, säger Carlos Lopes, senior rådgivare på Energimyndigheten.

Kraven gäller alla nya mobiltelefoner och surfplattor som sätts på EU:s marknad från och med den 20 juni 2025. Energimärkningen visar hur länge man kan använda mobiltelefonen utan att ladda. Den visar även antal laddningscykler, stöt- och reptålighet samt skydd mot damm och vatten.

– Mobiler och surfplattor är de första produkter som märks med ett reparerbarhetsindex som gäller på EU-nivå. Klassningen visar hur lätt produkten är att reparera, säger Carlos Lopes.

Minskar miljöpåverkan

Carlos Lopes har varit Sveriges representant i EU-förhandlingarna som lett fram till de nya kraven. Han framhåller att den största miljöpåverkan, även gällande energianvändning, är relaterad till materialutvinning samt tillverkningsprocesser.

– De nya EU-kraven ökar möjligheterna att ge produkterna längre liv och att återvinna de värdefulla ämnen som används i produktionen av mobiltelefoner och surfplattor, exempelvis kobolt. På så sätt kan produkterna bli mer hållbara.

Kraven förväntas minska energianvändningen för produktionen och användningen av mobiltelefoner och surfplattor med en tredjedel från och med 2030.

Föregående artikel Euro 7 förslag om utsläpp från fordon
Nästa artikel Många billiga elprylar innehåller otillåtna kemikalier
Skriv ut
51 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.