X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter oktober 2023

Många billiga elprylar innehåller otillåtna kemikalier

I Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik innehöll 47 procent farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU. Störst var problemen bland billiga produkter från okända varumärken.

De vanligaste problemen är bly och kadmium i lödningar och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast. 98 produkter från 24 olika företag undersöktes i tillsynen. Resultatet visar att det framför allt är små och till viss del medelstora företag som själva importerar varor som har produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav. Det rör sig i flera fall om e-handelsföretag med direktimport från bland annat Kina.

CE-märkning ingen garanti för varornas kvalité

En majoritet av varorna som innehöll för hög halt farliga kemikalier hade trots det CE-märkning. Det är en märkning som tillverkaren ska sätta på elektriska produkter efter en kontroll av att produkten uppfyller lagkrav för EU-marknaden.

- Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalité säger Mariana Pilenvik. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU.

Företagen ansvarar men konsumenter kan påverka

Det är företagens ansvar att se till att produkterna de säljer är säkra och inte innehåller några förbjudna ämnen. I samband med tillsynen har Kemikalieinspektionen anmält 15 företag för misstänkt miljöbrott. Efter kontakt med Kemikalieinspektionen plockade samtliga företag som hade produkter med för höga halter av farliga ämnen frivilligt bort dom från försäljning.

- Som konsument kan du försöka välja bort lågprisvarorna eftersom det är bland dem som vi hittar de förbjudna ämnena, säger Mariana Pilenvik. Var också uppmärksam när du handlar på nätet från länder utanför EU eftersom produkterna kan innehålla ämnen som är förbjudna här.
Föregående artikel Nya ekodesignkrav och energimärkning
Nästa artikel Ny rapport om mat som slängs i hushållen
Skriv ut
105 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.