X
Nyhetslista

Nya föreskrifter - skydd mot risker med trycksatta anordningar

Den 1 december börjar de nya föreskrifterna om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) att gälla. Trycksatta anordningar kan till exempel vara pannor, kokkärl, brandsläckare, kylmaskiner och cisterner.

Om en trycksatt anordning används på fel sätt eller om den är i dåligt skick kan anordningen spricka och hela anordningen eller delar av den kan kastas ut.

Om det händer en olycka riskerar de som arbetar med en trycksatt anordning att utsättas för en tryckvåg eller träffas av de utkastade delarna. Det behöver inte vara hela anordningen som går sönder. Dåligt fastsatta delar, till exempel slangar, kan lossna vid trycksättning och träffa personer som arbetar i närheten.
Trycksatta anordningar finns i de flesta branscher, både kvinno- och mansdominerade. Ungefär 1,1 miljoner arbetstagare jobbar i miljöer där det finns trycksatta anordningar.
Föregående artikel Ja till kriterier för hormonstörande ämnen i EU
Nästa artikel Nu införs sanktionsavgifter för alla maskiner
Skriv ut
1265 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.